Since the expressed ideas may challenge your views and may cause you mental harm, you agree that you shall defend, indemnify, and hold harmless the author against any and all demands, expenses, losses, and lawsuits that may arise in association with your visit. Leave now or read at your risk.

Jun 9, 2012

Nasihat Abah

Salam sejahtera untuk kamo :)

Hey hey hey. Awop awop pe kabar. Ewah ewah bukan main Ganu lagi aku. Nak state kat sini yang aku sambung belajaq kat Pantai Timur lagi. Tapi utagha kemain pekat baq ang! 

Sepanjang meniti hari hari yang sangat extreme kat Ganu nim, banyok mende yang aku dapat belajaq. Kehidupan yang jauh dari keluarga, meme banyok cabaran. Kat situ lah kenal mana boleh buat kawan, mana boleh rosakkan kawan. Kita yang merantau kat negeri orang cuma ada kawan, tempat kita mengadu, bergadoh, melawak bla bla bla..

Nampok dop point aku kat sini ?

K to the A to the W to the A to the N.
Bunyik nye ape ?
SAING ?
Sinonim lah tu kan =.='

Bila hidup dengan mereka mereka yang tak mempunyai pertalian darah meme susah nak hilangkan marah, geram, benci, sakit hati dekat orang tu. Tapi sapa lagi yang kita ada bila duk belajaq ni ? Mai habaq kat aku mai. 

KAWAN kan ?

So, bak kata abah aku yang hensem, 
 "Hang kalau kawan cari pasai, sabaq ja. Jangan duk gadoh dengan orang. Hang tu dok jauh takdak sapa sapa yang boleh tolong kecuali kawan hang. Abah takmau dengaq hang gadoh dengan kawan. Bla bla bla bla bla..."

Nampak tak nampak tak ?

Apa pun, kita cuba jadi kawan yang terbaik. Mungkin kita tak dapat nak puaskan hati semua orang. Dan yang penting jadilah kawan yang ada waktu susah dan senang :) Do love your friend as you love yourself. OK ?


notakaki: Maaf la rojak. Grammar Ganu pong salah. Omputih pun boleh rojak tak kan Ongmelay tak boleh kan :P

4 komen kam0o:

Adibah Ishak said...

Jauh nye merantau ganu..hehe sy byk jugak kwn terengganu, selalu sembang pasal budu XD all da best kat sana !

betul lah tuu..kita takkan pernah dpt puaskan hati semua org, mungkin itu mengajar kita utk mengalah dan mengenali manusia yg pelbagai ragam.. Moga terus kuat! May Allah bless you always :)

Nyamuk Terbang said...

aku terer ckp ganu weyh

p/s: ingat lah..mna bleh lupa

chemay said...

kawan sangat2 penting tauuu.
even kita dah jumpa boipreng pon time belajar tuu.
kawan jugak yang kita cari if ada problem.
kann?
:D

yunZatie said...

adibah : tengs kawan :)

nyamuk : ngeh2..tengs babe :)

chemay : yup. setuju sgt2 :)