Since the expressed ideas may challenge your views and may cause you mental harm, you agree that you shall defend, indemnify, and hold harmless the author against any and all demands, expenses, losses, and lawsuits that may arise in association with your visit. Leave now or read at your risk.

Jul 5, 2011

Info Menarik Penyakit Latah

Ocop0t. Ewah.

Intro nak latah. O0ps. Sori tokey tak melatah. Cuma nak share info sikit pasal melatah. Yang pasti sangat best bila dapat usik or tengok orang yang melatah. Gelak sampai guling guling. Macam gaya dan perkataan ditunjukkan oleh si pelatah. Mungkin ada kenalan terdekat korang yang melatah kan. So dah paham sendiri tabiat orang melatah ni.

Okeh. Sraight to the point. Latah dalam bahasa omputih is LATAH. Cari la dalam kamus oxford ke besta ke kamus bergerak ke kompem omputih cakap LATAH is LATAH.


  1. Latah is a pattern of neurotic behavior, usually induced by a startle, first discovered in Malaya, and characterized by the compulsive imitation of the actions and words of others.
    Sumber (http://dictionary.reference.com/browse/latah)     
  2. Latah juga di kenali dalam bidang perubatan sebagai "A nervous disorder characterized by an exaggerated physical response to being startled or to unexpected suggestion."
    Sumber (http://medical-dictionary.thefreedictionary.com/latah) 
  3. Mostly penyakit melatah ni berlaku kat area nusantara. Ce korang tengok kot kot la ada omputih yang melatah. Habaq mai kat tokey sat.
  4. Kebanyakan kita tengok perempuan yang banyak melatah tapi jangan kata lelaki tak melatah. Kadang diorang lagi over u.
  5. Latah dikatakan sebagai penyakit tapi jangan risau latah bukan penyakit yang menjejaskan kesihatan cumanya ia ada kaitan dengan sistem saraf pusat dan psikologi serta sosial.
  6. Ada sesetengah orang cakap melatah boleh menyebabkan lupa dan yang pasti diri sendiri akan terkena badi orang melatah kalau asyik mengusik si pelatah. 


Maaf. Nenek ni melatah.

3 komen kam0o:

norhatizahmohamed said...

latah ni actually bahaya jugak kan.

..ika itu aku.. said...

kcu org melatah mmg best tp kdg2 kesian tgk..