Since the expressed ideas may challenge your views and may cause you mental harm, you agree that you shall defend, indemnify, and hold harmless the author against any and all demands, expenses, losses, and lawsuits that may arise in association with your visit. Leave now or read at your risk.

Jul 4, 2011

Inline Skating.

Epy sEniN kawan :)

Kali ni tokey nak kongsi cerita. Bukan cerita cintan bukan cerita revenge bukan jugak cerita sedih. Cuma nak imbau memori. Asal dengar imbau je terlintas dalam kepala  benda lama or sejarah yang pilu. Bukan..bukan itu kawan kawan sayang.

Pernah tak masa ampa kecik kecik dolu merengek hentak kaki mintak kat parent u ol belikan rollerblade.. Alah, kasut yang beroda tu. Pemes tu. Jangan dikata bila dah dapat sampai dalam rumah pun ampa nak main. Punya la  excited. Haha. Tokey tak bernasib baik cam ampa. Parent tokey tak beli pun. Kalau nak maen pepagi lagi dah ketuk pintu rumah kawan nak pinjam. =.='

Ada empat kategori skates ni ataupun dikenali sebagai inline skating.

Urban : Skaters dalam kategori ni memang boleh adaptasi dalam pelbagai jenis persekitaran dan mempunyai fleksibiliti n respon yang bagus. Ianya sangat lasak bagi skaters yang suka menjelajah sekitar jalan dengan style dan gaya yang awesome wehh !
Fitness : Bagi skaters yang pentingkan otot yang mantop dan prestasi kesihatan yang tinggi lebih selesa memilih kategori ni. Bersenam dengan gaya yang menyeronokkan tanpa strez
Street : Skaters jalanan memang cool dengan helah dan awesome bila push the limit. Kasut yang direka kompem sesuai untuk optimumkan kuasa bila rollll..
 Kids : Adik adik zaman sekarang lagi beruntung sebab kasut yang direka khas untuk diorang ada ciri low balance frame untuk bagi yakin n fun bila main. Tak perlu risau bila jatuh dik.

Okeh. Nak main pun kena tau step dia. Kalau tak jenuh la ampa tergolek. Tengok orang main memang cam senang. Ce ampa try tengok. Tak mau kot. Even time kecek ampa la paling terar tapi bila dah lama tak main toksah duk kata. Tergolek jugak memula.
style tu.


Make sure kasut fit dengan kaki ampa. Jangan bagi tumit slip n ampa rasa tak selesa. Susah nak roll nanti.
Then stand on carpet or grass. Kenapa? Sebab ampa kena cari n adjust your center of balance. Pastikan ampa ada sesuatu untuk berpaut bila nak mula jatuh. Bila dah stabil ampa kena practice leg and foot dengan ambil beberapa langkah n bergerak secara perlahan lahan. Praktis sampai anda boleh back n forth a few time.

Next take your time. Jangan teruja tengok yang lain roll ampa nak tergedix gedix roll. Even ampa roll dengan slow ampa kena yakin dan mesti ada ketahanan mental yang kuat. Dont get frustated kalau keep falling. Relax n fokus. Kalau dah start selesa boleh move on pavement. 

Then ampa kena try buat experiment with foot strokes. Praktis berpusing, berjalan dan imbang dengan satu skate. Ingat. Selow selow. Kalau ampa jatuh jangan jatuh ke belakang. Sebab ampa takda apa untuk tahan. Kalau jatuh ke depan pastikan pad lutut dapat kawal. Yang penting learn to brake. Kang tak pasai ampa langgar orang lain. Lastly, Practice Everyday yaw :)

2 komen kam0o:

EYFAalias said...

wah! no.3 tu lawa. merah! ehehe. dah lama tak main rollerblade.

yunZ said...

hihi..merah tu berani..:)