Since the expressed ideas may challenge your views and may cause you mental harm, you agree that you shall defend, indemnify, and hold harmless the author against any and all demands, expenses, losses, and lawsuits that may arise in association with your visit. Leave now or read at your risk.

Aug 2, 2011

Pasangan Down, Jadilah Semangatnya

Salam Ramadhan Ummah J

Setiap daripada kita pernah hadapi kerumitan dalam hidup kan. Masalah tak pernah habes. Tapi kita tak bersyukur malah mengeluh. Bagi pasangan yang hadapi kes macam ni, bijak ye hadapinya.

Okeh andaikata pasangan kita ada masalah jangan lah ditambah lagi masalah si dia. Dah la kepala hotak dia berserabut kita pula dan dan tu nak dia layan karenah kita. Mungkin masa tu mood dia mess up. Tegur sikit dah hangin, cakap sikit da emo. Berpatah kita cakap sepatah dia jawab. Memang kalau dilayan diri sendiri yang jadi strez.

So, watudu is kita jadi semangat dia. Even kita sendiri pun tak tahu nak tolong macam mana, sekadar bertanya status perkembangan dia dah cukup. Jangan desak. Kalau dia banyak diam jangan kita pulak yang emo, bersabar layan dia. 

Kalau yang pandai bermadah tu boleh la bagi kata semangat kat dia. Mungkin masa tu pikiran dia dah tak stabil n tak boleh pikir rasional. Jangan pulak membebel. Lagi satu jangan time time tu jugak nak paksa dia cerita masalah dia. Biarkan dia cerita sendiri.

Kadang si dia tak bagitau masalah yang dia hadapi. Tup tup senyap gittew je. Kita sebagai pasangan dia jangan dok pikir negative. Dia ada orang lainlah. Dia tak peduli kita lah. Dia bosan. Dia itu. Dia ini. Jangan okeh jangan. Cuba selow talk dengan dia. Masa tu jangan sesekali tanya soalan yang berbaur negative pasal dia. Tak pasal bergaduh nanti.

Andaikata dia suruh tinggalkan dia bersendirian, tunaikan. Bukan bermaksud dia tak perlukan kita. Cuma dia perlukan masa untuk tenangkan hati dan emosi. Bukan jugak dia nak putuskan hubungan dengan kita. Fahami dia. Let him/her alone.

Konklusinya, kalau anda hadapi situasi macam ni, bijak mainkan peranan anda. Barulah dikatakan pasangan sehati susah senang berdua. J  


notajari : one in million :)

8 komen kam0o:

Nyamuk Terbang said...

Kadang si dia tak bagitau masalah yang dia hadapi. Tup tup senyap gittew je. Kita sebagai pasangan dia jangan dok pikir negative. Dia ada orang lainlah. Dia tak peduli kita lah. Dia bosan. Dia itu. Dia ini. Jangan okeh jangan. Cuba selow talk dengan dia. Masa tu jangan sesekali tanya soalan yang berbaur negative pasal dia. Tak pasal bergaduh nanti.


------statement nie khas utk aku ja..haha
aku sllu gitu...pastue aku yg ngs

Pendamba Mawar said...

insyallah sy cuba untuk bakal pasangan sy

Kucing Serius. said...

Yeap. Agree.

Kalau nak diikutkan,itulah function sebenar pasangan bila dah bab together gether ni. They complete each other. Dan jugak memang dah dimaksudkan when it comes to lovey dovey stuff ni.

Memang kalau cinta tu cinta yang sebenar,memang akan automatik jadi seorang tu akan tolong pasangan dia. Bila seorang tu down,sorang lagi mesti tarik dia naik balik.

That's how Love works. Love tau,bukan nya couple. Two different things ;)

Faiz said...

lain padang lain belalang..lain orang lain ragamnya..fhmkn maksud rangkap kata nie..hehe..

yunZ said...

@nyamuk terbang : haha...haku pun sama..perli diri sendiri jugak..terasa bila wat entri ni

@pendamba mawar : amiin..semoga berjaya :)

@kucing serius : tengs untuk pendapat n nasihat awak :) sangat berbeza

yunZ said...

@faiz : bai cikgu :)

kotak bulat said...

diam kan aja bila dia ada masalh.. :)

yunZ said...

itu yng terbaik :)